Kanada göçmenlik başvurusu; kalifiye personel-işçi olarak

Kanada'ya FSW- Federal Skilled Worker / Kalifiye işçi, profesyonel eleman olarak başvurusu ile göçmenlik prosedürlerini, işlemlerin akışını ve merak ettiklerinizi paylaşacağız
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
İletişim:

Re: Kanada göçmenlik başvurusu; kalifiye personel-işçi olarak

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

Kanada’nın nitelikli göçmenlik sistemi olan **Express Entry**, IRCC tarafından yönetilen puan bazlı bir kalıcı oturum programıdır. Dünyanın en hızlı ve en şeffaf göçmenlik yollarından biri olarak kabul edilir. Adaylar belirli kriterlere göre puanlanır ve en yüksek puanlı başvuru sahiplerine Permanent Residency (PR) daveti gönderilir.

Express Entry üç federal programı kapsar:
• Federal Skilled Worker (FSW)
• Federal Skilled Trades (FST)
• Canadian Experience Class (CEC)
Kanada dışından başvuranların büyük çoğunluğu FSW kategorisine girer.

Başvuru için temel şartlar (FSW):
• IRCC’nin belirlediği 67/100 FSW puan barajını geçmek
• Dil yeterliliğinde minimum CLB 7 (IELTS General için her banttan en az 6.0)
• IRCC tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan alınmış ECA (Eğitim Denklik Raporu)
• NOC 2021’e göre TEER 0, 1, 2 veya 3 kategorilerinde en az 1 yıl tam zamanlı, ücretli iş deneyimi
• Son 10 yıl içinde aynı meslek kodunda çalışmış olmak

CRS (Comprehensive Ranking System) puanı:
Havuza girişten sonra adaylar CRS puanına göre sıralanır. Puanlama; yaş, eğitim, dil puanı, iş deneyimi, Kanada bağlantıları ve eş faktörleri gibi alanlardan oluşur. Ek puanlar arasında Kanada’da eğitim, LMIA destekli iş teklifi (50 veya 200 puan), Fransızca dil yetkinliği (+50 puan) ve eyalet adaylığı (PNP +600 puan) bulunur.

IRCC çekiliş türleri:
2023 sonrası IRCC, klasik genel çekilişlere ek olarak kategori bazlı çekilişler yapmaya başladı ve bu sistem 2026’da da devam ediyor. Çekiliş türleri:
• Genel çekiliş (tüm havuz)
• Program bazlı çekiliş (FSW, CEC, FST)
• Kategori bazlı çekilişler (Sağlık, STEM, Ulaştırma, Tarım & Gıda, Trades, Fransızca dil yetkinliği)
CRS barajı çekiliş türüne göre değişiklik gösterir.

Süreç ne kadar sürer?
IRCC’nin resmi işlem süresi, ITA sonrası tam başvuru yapıldığında ortalama 6 ay olarak belirtilir. Bu süre, belgelerin eksiksiz yüklenmesiyle başlar.

PR (Oturum hakki) aldıktan sonra haklar:
• Kanada’da süresiz yaşama ve çalışma hakkı
• Eyalet sağlık sistemine erişim
• Eğitim ve sosyal haklar
• 5 yıllık PR kartı
• Quebec hariç tüm eyaletlerde serbest yerleşim hakkı

Kanada vatandaşlığı için gereklilikler: (18 Yas ve ustu kisiler icin)
• Son 5 yıl içinde toplamda en az 1.095 gün fiziksel olarak Kanada’da bulunmak
• Vergi beyanı yapmis olmak
• Dil yeterliliği (18–54 yaş arası)
• Vatandaşlık sınavından gecer not almis olmak

CRS puanını artırmanın en etkili yolları (IRCC’ye göre):
• Dil puanını yükseltmek (CLB 9 büyük sıçrama sağlar)
• Fransızca eklemek (TEF/TCF ile +50 puan)
• Yüksek lisans veya ek eğitim
• Eşin dil puanı ve ECA raporu
• Kanada’da eğitim veya iş deneyimi
• Eyalet adaylığı (PNP +600 puan ile ITA garantisi)

Sık yapılan yanlışlar:
• “Havuza girince PR garanti.” → Yanlış. ITA almak için çekiliş barajını yakalamak gerekir.
• “Devlet iş buluyor.” → Yanlış. IRCC iş bulmaz; iş aramak bireysel sorumluluktur.
• “Her iş deneyimi kabul edilir.” → Yanlış. FSW için yalnızca TEER 0–3 meslekler uygundur.

Sonuç:
Express Entry, doğru planlama ile tamamen bireysel olarak yürütülebilen, hızlı ve şeffaf bir göçmenlik yoludur. Başarının temel unsurları: dil puanı, ECA, doğru NOC seçimi ve belgelerin eksiksiz hazırlanmasıdır. 2026 itibarıyla IRCC’nin kategori bazlı çekiliş sistemi, özellikle sağlık, STEM ve Fransızca dil yetkinliği olan adaylar için önemli avantajlar sunmaktadır. Ayrıca, Kanada Göçmenlik Bakanlığı bu sistemde de değişiklikler görmekte olup bunlarla ilgili gelişmeleri ileride açıklayacaktır. Her zaman bakanlığın resmi web sitesini kontrol etmeyi ve en doğru bilgilere buradan ulaşabileceğinizi unutmayın. (LINK: https://www.canada.ca/en/immigration-re ... nship.html)
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY

“KANADA GÖÇMENLİK BAŞVURUSU-KALİFİYE İŞÇİ/PERSONEL- FSW-FEDERAL SKILLED WORKER” sayfasına dön