Emre ben öncelikle bu tarz bilgilendirme forumu için teşekkür ederim. Bu sayede Kanada hakkında bir çok konuda bilgi sahibi oldum. Kanada'ya taşınmayı ciddi ciddi düşünüyoruz fakat takıldığımız bazı noktalar var. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu oluruz. Forumda startup visa hakkında bilgi bulamadım. Belki konu içerisinde yazılanlar daha sonra başkalarınında faydalanması açısından yararlı olabilir.
Diğer arkadaşlarında bilgilenmeleri açısından startup visa hakkında da şimdiye kadar bildiklerimi açıklayayım. (bir yandan bilgi isterken bir yandan da paylaşım yapmış olalım
![Smile :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Startup Visa
1- Eğer küresel boyutta yenilikçi bir fikriniz var ise Kanada size startup visa kapsamında göçmenlik sağlıyor. Tabi bu fikrinizin aşağıdaki kurum/kuruluşlardan bir tanesi tarafından desteklenmesi gerekiyor.
- Risk Sermayesi Şirketleri (Minimum 200.000$ yatırım alınması gerekiyor)
- Melek Yatırımcılar (Minimum 75.000$ yatırım alınması gerekiyor)
- Kuluçka Merkezleri (Kuluçka programlarına kabul gerekiyor)
Bu kurum ve kuruluşlar hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için tıklayın.
2- Bu proje kapsamında kurulacak şirket ortakları (en fazla 5 kişi ve ortaklık oranı minimum %10 olması koşuluyla) Kanada'da göçmenlik hakkına sahip olabiliyor. Bir diğer şart ise destekçiler ve şirket ortaklarının hisse toplamının en az %50 olması.
3- Şirket ortaklarının IELTS'in her bir bölümünden en az 5 seviyesinde puan alması.
4- Kanada hükümeti startup visa programına finansal destek vermiyor. Kendinize ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler için yeterli paranız olduğunu göstermeniz gerekiyor. 1 kişi için yaklaşık 12.000$ ve her kişi başına yaklaşık ilave 3.000$.
5- Quebec dışında bir eyalete yerleşmek.
Gereksinimler hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için tıklayın.
Bu gereksinimler karşılandığı taktirde başvuru sağlık, sabıka vs gibi standart kriterlerin incelenmesine geçiliyor. Şimdi soru-cevap yaparak bazı konulara açıklık getirelim.
SORU : Gerekli yatırım tutarını kendim karşılayabilir miyim ?
Hayır yukarıda belirtilen kurum/kuruluşlardan bir tanesinden projenizi destekleyeceklerine dair iyi niyet mektubu almanız gerekmektedir.
SORU : Girişim başarısız olursa ne olur?
Girişimin başarısız olması sizin göçmenlik durumunuzu etkilememektedir.
Yeterlilikleri tamamladıktan sonra kabul edilmek için formların doldurulması, başvuru ücretinin yatırılması ve başvurunun gönderilmesi aşamalarından oluşuyor. Eğer başvurunuzu iptal ederseniz, onaylanmaz ise veya vaz geçerseniz başvuru ücreti iade ediliyor. Anladığım kadarıyla başvuru ücreti 3-4 kişilik çekirdik aile için yaklaşık 1.500$ - 2.000$ civarında. Bu aşama hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayın.
Programın tanımından sonra kendim hakkında biraz bilgi vermek ve neden göçmenliği düşündüğümü anlatmak istiyorum. 35 yaşındayım ve evliyim. Eşimde 35 yaşında. 3 yaşında bir kız çocuğumuz var. Eşimde bende bir kamu bankasında 7 senedir çalışıyoruz. Pozisyon olarak iyi durumdayız aslında aylık gelirimizde orta seviye üzerinde. Ama dışarıya adım attığımızda bir yandan trafik bir yandan da insanların sorumsuzluk ve saygısızlıkları nedeniyle artık daralma geliyor. Aslında çok fazla birşey beklemiyorum. Başkalarına nasıl saygı gösteriyorsam onlardan beklediğim de aynı saygıyı bana göstermeleri. Ülkenin siyasi kararları vb etmenler de düşünüldüğünde çocuğuma Kanada'da daha iyi bir gelecek hazırlayabileceğimi düşünüyorum.
Bankada krediler konusunda yönetim bilişim sistemleri uzmanı olarak çalışıyorum. Bunun yanında yazılım (PHP) bilgim çok iyi seviyede ve yaklaşık 15 yıldır program geliştiriyorum. Yaklaşık 5.000 proje arasından seçilmiş ve Tubitak tarafından destek almaya hak kazanmış eğitim sektörüne hizmet verecek bir projemiz bulunuyor. Yapmış olduğum literatür araştırmalarında uluslararası düzeyde benzerine rastlamadığım web tabanlı uyarlamalı (adaptif) zeki öğretim sistemi geliştiriyoruz. Temmuz ayı civarında proje tamamlanacak. Bu proje ile "Start-up Visa" başvurmayı düşünüyorum.
İngilizcem çok iyi değil yüzeysel olarak okuduğumu anlayacak ve konuşacak kadar var. Fakat derin konuları araştıracak kadar bilgim yok bu nedenle bazı konuların araştırılmasında zorluk çekiyorum. Bu konularda da yardımlarınızı bekliyorum.
- Benim bu şirketi kurabilmem için herhangi bir denklik almama gerek var mı?
- Göçmenlik başvurum kabul edilirse eşim ve çocuğum içinde göçmenlik şartları oluşuyor mu? Kurduğumuz şirkette eşiminde personel çalışmasını istiyorum. Göçmen olabilmesi ve kurmuş olduğum şirkette çalışabilmesi için herhangi bir yeterlilik (IELTS, meslek odalarına kayıt vb.) gerekiyor mu?
- Şirketler için vergilendirme nasıl oluyor ? Ortalama olarak kazancın ne kadarı vergi olarak gidiyor.
- Çok fazla soğuk bölgelere gitmeyi düşünmüyorum. Araştırmış olduğum kadarıyla en ılıman iklime sahip olan yer British Columbia. Burada sanırım kiralar vs biraz yüksek. İlk etapta başka eyalette şirket kurup daha sonra şirketi buraya taşıyabilir miyim?
Şimdilik akılma gelenler bunlar. Bunlarla birlikte tavsiyelerinizi de beklerim.
Teşekkürler.