Merhabalar,
Öncelikle forumda böylesine faydalı bilgileri, ücret talep etmeden paylaştığınız için teşekkür ederim.
Eşim ve ben FSW ile başvurumuzu yapmayı planlıyoruz. Burası başta olmak üzere, internet üzerinden çok şey okudum. Yinede bazı noktaları netleştirmek adına bazı sorularım olacak.
Bu başlığı baya okudum, muhtemelen bazı sorularım daha önce sorulmuş olan sorulardan oluşacaktır. Bu noktada affınızı isteyeceğim. Benden sonrada bu başlığı okuyanlar içinde bilgilendirme babında faydalı olabileceğini düşünüyorum sorularımın.
(Sayın yetkilinin cevap vereceğini umarak
)
Ön bilgi:
Ben lisans mezunuyum ve diploma alanımın dışında 5 yıllık bir deneyime sahibim. (Alanım Lojistik yöneticiliği). IELTS skorum 7.
Eşim ise yüksek lisansını yakında bitirecek ve kendiside alanı dışında bir işte 3 yıllık toplam deneyime sahip. Yaş 32. IELTS skoru 8 (dahada yükselebilir). Kardeşi yakın zamanda PR’ını alacak. Kanada lise diplomasına sahip fakat lise diplomasının bir etkisi yok sanırım.
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/ ... s-tool.asp
Yukarıda linkini verdiğim sitedeni eşim üzerinden başvuru yapacağımızı varsayarak hesaplama yaptığımda 410-460 puan arası skorlar alıyoruz. Zira bazı değişkenler puanlamayı etkilemekte.
Sorular:
1- Başvuru yaptıktan sonra, ek puan getirecek durumları başvuruya ekleyebiliyor muyuz? Misal; eşimin yüksek lisans’ı Haziran’da bitebilir ama biz daha önce başvuru sürecine başlasak ve yüksek lisans diplomasını alınca başvuruyu güncellesek olur mu? Aynı durum eşimin kardeşinin PR durumu içinde geçerli.
IELTS skorunuda geliştirip, puan arttırma ihtimalinide bu başlık altında değerlendirebiliriz.
2- Anladığım kadarı ile Yüksek Lisans ciddi bir puan katkısı sağlamakta. Yanılıyor muyum?
3- Hali hazırda yaptığımız ve toplam iş deneyimizi etkileyen işlerin diploma alanımız ile farklı olması bir etken mi?
4- Bazı firmalar üzerinden diploma denkliğini yaptırmamız gerekiyor. Bu firmalar, üniversite ile direkt irtibata geçip, transkript ve diploma mı talep ediyorlar? Eğer durum böyle ise okulumu bilgilendirip, ön hazırlık yapmalarını talep edebilirim. Çünkü okulumun bu kapasiteye sahip olup olmadığından emin değilim.
Toplam iş deneyimlerimizin ispatı aşamasında hangi dökümanlar gerekli? Çalıştığımız yerlerden alınan “Work Certificate” yeterli olacak mıdır? Yoksa çalıştığımız tüm yerlerden, çalışılan tüm aylara ait maaş bordrosu (pay slip) almamız gerekir mi? Çalıştığımız firmalardan ne gibi dökümanlar talep edilebilir?
5- Çalıştığımız işlerin sigortalı olması gerekiyor mu?
Not: Benim 4 yıllık deneyimim olan firma yabancıydı ve Türkiye’de kayıtsız oldukları için sigortasız (kendi sigortamı ödeyerek) çalıştım. Fakat HQ onaylı pay sliplerim mevcut.
Ayrıca, iş yerlerinden çalıştığımız pozisyon ve tarihleri içeren bir referans mektubu almamız mümkün.
6- Bankada bulunan para (birikim) herhangi bir etkiye sahip mi?
7- Başvuru yaptıktan sonra, Kanada’da bir üniversitede master’a başlamak, başvuruyu olumsuz etkiler mi?
Havuza girdiğimizi varsayarsak;
a- Gelebilecek teklifler herhangi bir lokasyondan mı olacak? Tercih belirtebiliyor muyuz?
Eğer tercih belirtebiliyorsak, bu muhtemelen şansımızı azaltacaktır sanırım?
b- Teklif aldıktan yaklaşık ne kadar süre sonra gidilebiliyor?
c- Bu havuzdan seçim yapan firmalar, neden bizi seçiyor? Kanada’dan eleman bulmak onlar için çok daha zahmetsiz olacaktır sanırımç Devlet bir teşvik falan mı veriyor acaba?
(Umarım bir şekilde bu havuzdan eleman seçme destekleniyordur tabi )
d- Varsayalım teklif aldık. İşe başladık. Fakat bir süre sonra işveren veya biz memnun kalmadık. Bu durumda ne gibi durumlar oluşabilir?
Biraz uzun oldu ama vaktiniz olduğunda yanıtlayabilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.